Inlagd chili

Ingredienser 

400 g chlifrukt (gärna med tjockare fruktkött) skivad

1,5 dl äppelcidervinäger

1,5 dl vatten

2 msk strösocker

1,5 tsk salt

2 msk mörk rom kan uteslutas

Tillagning


    S
kölj chilifrukterna, skär dem i 1 cm tjocka bitar.


Häll vatten, vinäger, socker och salt i en kastrull med lock.

Lägg i chilibitarna i kastrullen. Koka upp och sänk sedan värmen och låt det småkoka ca 5 minuter.

Häll upp chilin på väl rengjord glasburk/burkar, häll sedan på lagen. Du kan sila lagen om du inte vill ha med alla chili frö.

Häll i 2 msk mörk rom (kan uteslutas) skruva på locket och låt burken/burkarna svalna.

När burkarna svalnat ställ in dem i kylen. Inläggningen blir bäst efter ca 1 – 2 veckor men går att använda genast om man vill. Håller sig ca. 6 månader i kylen.

*******************************************************

Tack Nicoletta för detta toppenrecept:

Tomatsås med salcicciakorv och färsk Hot Lemon chili från Chilihuset.se

4 personer

4 färska Salcicciakorvar

2x500gr krossade tomater

1 hackad gul lök

3 skivor (ca ½ cm) av färsk Hot Lemon chili

1 st grönsaksbuljongtärning

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

1 tsk socker

salt

parmesanost

500gr valfri pasta

Koka upp vattnet till pastan medan du förbereder såsen.

Hetta upp olivoljan, fräs Hot Lemon chili och vitlöksklyftan lätt i oljan tillsammans med den hackade gula löken i ca 1 min. Slå på krossade tomater över röran och lägg i buljongtärningen samt sockret (för tomaternas beska). Klipp eller skär ner korven och låt puttra några minuter. Smaka av och salta efter behov. Såsen kan puttra medans du kokar pastan.

Serveras gärna med nyriven permesanost!

*******************************************************

Från ZETA kommer dessa goda recept:

Salsa Roja

2 vitlöksklyftor, skalade och skivade

1 röd chili (valfri efter smak och styrka)

2 msk olivolja

1 burk finkrossade tomater (ca 410gr), välj en sort med lite vatten

salt och nymald svartpeppar

Fräs chili och vitlök i olivoljan utan att det tar färg, ca 1 min. Häll över de finkrossade tomaterna och mixa alla ingredienser med en stavmixer till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. Servera salsan rumstempererad.

*******************************************************

Chilimarinad

Den här heta chilimarinaden passar utmärkt till kyckling, fläsk, fisk eller nötkött.

1 vitlöksklyfta, finriven

2 msk olivolja

1 tsk chiliflakes (torkad chili, mixad eller mortlad el. färdigköpt)

2 krm nymald svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en liten skål eller kanna. Lägg ner kött eller fisk i dubbla plastpåsar knyt ihop påsarna och låt marinera i kylskåt minst 1 timme (gärna längre). Låt marinaden rinna av väl och salta strax innan grillning.

*******************************************************

Har du något recept som du vill publicera till alla chiliheads därute? Maila oss genast på info@chilihuset.se så lägger vi upp ditt recept här!