Omskolning

Det kallas för omskolning när du planterar om din stickling i en större kruka. Tänk på att inte ta för stor kruka på en gång då chiliplantans rötter växer först ut till kanten innan den utvecklar de små rötterna som gör att den får ett tätt och rikligt rotsystem och blir en stadig planta. Räcker oftast med 1-2 liter och sedan gå uppåt i storlek beroede på sort. Man får omskola chiliplantan flera gånger i stället. Det är bara att fortsätta så länge plantan växer och chilin vill gärna ha en stor kruka till sist för att orka sätta mycket frukt. Sista krukan kan vara ända upp till en 5-10 liters kruka beroende på sort och storlek.

Skadedjur

Löss och vita flygare kan bekämpas med en lösning av 2 liter vatten och två kapsyler var av såpa och attikssprit. Undvk att bespruta när solen skiner på plantorna för då kan den få fläckar (brännmärken).

Lycka till!

- chili för alla

CHILIHUSET

Odling av chili är kul och alla med ett ljust fönster och lite utrustning kan lyckas. Här kommer lite tips och råd kring odling mm. Vill man inte odla själv kan man köpa en stickling eller planta och vänta tills frukterna är ätklara. Men glöm inte att gödsla din planta! 

Chilipeppar eller spanskpeppar som man också säger är mycket lättodlad och här kommer lite info om hur man på ett enkelt sätt kan börja med en ny hobby. Alla chilisorter har sin speciella smak och är otroligt roliga att odla, alla har sin färg, form och charm!

Glöm inte att gödsla!

Skaffa frön 

Du behöver köpa chilifrön, ta från en torkad chilifrukt eller du kanske har kompisar som du kan få frön ifrån? Chilifrön finns på de flesta varuhus som säljer växter och frön och du kan hitta många spännande sorter om du kikar på Internet te x i England eller Holland. Chilihuset.se kan erbjuda fina och unika chilifröer från olika leverantörer, se mer och beställ under Webshop/butik.

Tar du frön från chilifrukter i affären vet man oftast inte vad den får för egenskaper då det kan vara frukt från en hybrid. Finns namn angivet på förpackningen så kolla gärna upp din chili om den är en hybrid eller inte. Om inte så torka gärna frukten i några veckor och ta sedan ut fröna. Men du kan givetvis sätta fröna från en hybrid om du vill prova.

Sätta frön

Har du tilläggsbelysning/växtbelysning kan du starta redan i början av januari, annars är slutet av februari/mars tom april mer lämpligt. Här behöver du såjord eller torvbricketter för att sätta dina frön i och gro. Finns även kokosbricketter på marknaden. Blomjord är för näringsrik att starta med och snåla inte på kvaliten när du köper såjord. Använd gärna en pluggbox eller bricka när du sår. De flesta brukar rekommendera 2 frön i varje brickett men själv sätter jag ett frö i varje då de gror väldigt bra. I de flesta fall kommer alla upp men det tar allt ifrån 10 dagar till 3-5 veckor beroende på sort och de förhållanden som fröna har i form av temperatur, fuktighet, egenskaper etc. Chilifrön vill gärna ha 20-24 graders jordvärme och ljust (ljusgroende frön) när de gror då de är exotiska. Ställer du dem i fönstret så tänk på att det kan bli kallras (isolera mot kylan för dina frön). Värmen är jätteviktig för att fröna ska gro. Under 20 grader vill oftast fröna inte gro alls! Använd gärna en blomspruta när du fuktar fröna, vattning gör att fröet ruttnar/dör/möglar då det blir för blött.

Har du ett odlingskåp så låt lampan lysa ca 12-16 timmar per dag så gror fröna lite fortare än i ett fönster. När du ser två hjärtblad (de första som kommer) och sedan 2-4 karaktärsblad så kan du plantera i en lite större kruka med plantjord ca 8x8cm. 

Viktigt med RENA krukor för att inte få ohyra etc. på dina nysatta frön/sticklingar! Har du gamla krukor/såbrätten som du vill återanvända så rengör dem väl innan användning.